Kookosõli ja selle kasulikus

Kookosõli on tuntud oma kasulike omaduste poolest nii seespidiselt (kasutatakse söökide valmistamisel, dieetide puhul jne) kui ka välispidiselt tugeva niisutajana.

Juuksehooldus

Kookosõli on juuksehoolduses, eriti idamaades, väga laialt levinud, sest aitab mitmete peanaha probleemide vastu, aitab kaasa juuksekasvule ja on niisutavate omadustega. Selle asemel, et osta tooteid, mis sisaldavad kookosõli soovitan osta puhast kookosõli/rasva, ning teha soendatud õliga juuksemaske (niisutavad). Peanahaprobleemide korral, näiteks kõõm, tuleks teha üks kuni kaks korda nädalas õliga massaaži. Samuti sobib kookosõli kasutamiseks pärast juustepesu niisutajana katkistele juusteotstele.

Nahahooldus

Nahahoolduses kasutatakse kookosõli enamasti massaažis tema niisutavate omaduste tõttu, kuid tegelikult on tal kasulikke omadusi rohkemgi — aitab vältida kortsude teket kiirlaen sularahas, aitab psoriaasi, dermatiidi, ekseemi ja paljude muude nahahaiguste vastu. Juba paar tilka vannivette lisatud kookosõli annab tervele kehale piisava niisutuse, kuiva naha omanikud võivad kasutada kookosõli kui kehaõli, kartmata, et tulemus jääks pärast liiga rasvane.

Südamehaigused

Paljudest kohtadest võib leida 70-80ndatel levinud informatsiooni, et kookosõli ei ole südamele hea, seda tõesti selle pärast, et ta sisaldab suures koguses küllastunud rasvhappeid. Kuid samuti sisaldab ta ka 50% ulatuses lauriinhapet, mis aitab ennetada erinevaid südameprobleeme nagu kõrge kolesterooli tase ja kõrge vererõhk. Küllastunud rasvhapped kookosõlis ei ole nii kahjulikud nagu seda on küllastunud rasvhapped erinevates taimeõlides.

Kaalu langetamine

Kookosõli peetakse väga edukaks abivahendiks kaalulangetamisel. On teada, et inimesed kes elavad elavad troopilistel aladel ja kelle toidulaual on kookosõli igapäevane toiduaine, on väga harva paksud ja ülekaalulised. Kookosõli aitab kaasa ainevahetuse kiirenemisele ja vähendab stressi pankreaselt, seega kulutatakse varasemast rohkem kaloreid.

Seedimine

Kookosõli peamine kasutusala ongi toidutöötlus ja küpsetusõlina kasutamine. Kookosõli aitab seedimisele kaasa, samuti aitab smsmoney mitmete seedimisega seotud probleemide vastu, näiteks ärritatud soole sündroom. Kookosõli aitab mitmete mikroobide poolt põhjustatud probleemide vastu ning samas aitab kaasa ka erinevate vitamiinide ja mineraalide imendumisele kehas.

Immuunsus

Kookosõli on väga hea immuunsussüsteemi tugevdaja ning aitab tegeleda erinevate viiruste ja bakterite tekitatud haigustega nagu gripid, viirused ja ka herpes, on leitud kookosõlist abi ka HIV vastu võitlemisel.

Haavade paranemine ja infektsioonid

Kookosõli kasulikkus avaldub ka katkise naha paranemisel, piisab lihtsalt õli sõrmega katkisele kohale (kindlasti mitte värskele haavale) määrimisest ja paranemine läheb tunduvalt kiiremin. Ning Coconut Research Center kinnitab, et kookosõli ka väga kasulik erinevate haiguste ravimisel, on teada, et kookosõli aitab erinavate seente, viiruste ja bakterite poolt tekitatud haiguste vastu, näiteks leetrite, hepatiidi, herpese jm vastu, samuti tapab ta baktereid kõris, kuseteedes jne. Samuti on õli kasulikkus kinnitatud kandidaasi ja löövete (ka mähkmete ärritus) puhul.

Ning tegelikult on ulatub kookosõli kasulikkus veelgi kaugemale, näiteks on leitud kinnitust kookosõli kasulikkusest ka neerukivide ja põiehädade korral, samuti aitab ta stressi vähendada, oma kaltsumisisalduse tõttu on õli kasulik ka luudele ja hammastele. Samuti on hetkel veel käimas mitmeid katseid kookosõli kasulikkusest muude haiguste vastu, näiteks alzheimer. Seega kes soovivad olla ilusad, terved ja tugevad on hea mõte võtta kookosõli igapäevasesse kasutusse toitude valmistamisel

 Allikas: ajakiri Naised

Instant väejoogid

Instant Performance

Cordyceps sobib suurepäraselt inimesele, kes tahab oma sooritusvõimet
parandada. Mitmed teaduslikud uuringud on kinnitanud, et cordyceps
parandab kudede hapnikuga varustatust 9-15%. Hapnikuta pole energia
produktsioon rakkudes võimalik. Cordyceps tõstab nii füüsilist kui ka
vaimset võimekust.
1. Tõstab üldist energiataset
2. Kiirem taastumine
3. Parandab seksuaalset võimekust

Instant Longevity

Reishi e. lakkvaabik (Ganoderma lucidum) on tõhus adaptogeen, leevendab
stressi, tasakaalustab hormonaalsüsteemi ja parandab une kvaliteeti.
Uuringud kinnitavad, et reishi alandab halva kolesterooli taset veres ja
parandab vereringet ning alandab kõrget vererõhku.
1. Vähendab stressi
2. Parandab unekvaliteeti
3. Parandab vereringet

Kagu-Aasia maades on reishi raviomadused tuntud juba iidsetest aegadest.
Seal assotseerub ta traditsiooniliselt pikaealisusega, seksuaalse
aktiivsusega, tarkusega ja õnnega. Reishi üks kõige tuntumaid ravimseeni,
mida kasutatakse idameditsiinis, omab laia toimespektrit ja tal puuduvad
kõrvaltoimed. Resihi puhul teatakse väita, et see seen tõstab hingelisi
võimeid ning on pärjatud ütlusega nagu “annab igavese nooruse
eliksiiri”;. Sellele seenele omistatakse peaaegu müstilisi omadusi.
Seen tõstab inimese intellektuaalseid võimeid ja positiivset
emotsionaalset meeleolu. Reishil on leitud mh ka RNA ja DNA sünteesi
stimuleeriv, kergelt rahustavaid omadusi ning seda, et aitab keha
kohanemisel stressiseisundis. Reishit on samuti seostatud pikaealisuse ja
vaimse energia suurenemisega, toonikumiks kogu organismile, eriti
immuunsüsteemile on ta tähtsamaid toonikume, mida Hiina ja Jaapani
traditsioonilises meditsiinis aastatuhandeid kasutatud
Seda haruldast seent õpiti kultiveerima küllaltki hiljuti. Reishi on üks
huvitavamaid seene esindajaid. Tuntakse 62 tema teisendit, levinumad
nendest on punased, mustad, valged, purpursed, kollased ja sinised.
“Klassikaline” punane reishi on kõige rohkem uuritud ja kõige hinnalisem.
Looduses kohtab reishit küllaltki harva ja kuni tema kultiveerimiseni
kunstlikes tingimustes, oli see seen uskumatult kallis: teda anti edasi
pärandina, või oli ta osa kaasavarast. Reishit müüdi vaid rikastele ja
õukonnaarstidele, mõned valitsejad andsid isegi välja ukaase seeni
leidnute väljaandmiseks imperaatorlikule karistusele. Iidsetel aegadel
kujutati seda seent kuninglikel gobeläänidel.

Instant Immunity

Chaga e. must pässik e. kasekäsn tõstab vastupanuvõimet haigustele.
Sisaldab kõige rohkem enim uuritud antioksüdanti SOD’d
(superoksiididismutaasi). Tõstab tapjarakkude aktiivsust 300%. On
tõestatud, et chagal on bakterite ja viiruste tegevust ning vähirakke
pärssiv ning põletikevastane toime.
1. Tugevdab immuunsüsteemi
2. Võitleb haigustekitajate vastu
3. On äärmiselt tugev antioksüdant
Pässik on võimas adaptogeen ja toonikum, mida on kasutatud tuhandeid
aastaid suurteski kogustes ja pikki aegu ilma kõrvalnähtudeta. Viimase 40
aasta jooksul on tehtud üle 1600 teadusliku uuringu (sh dr Kirsi
Kahlonen’i Helsingi Ülikoolis tehtud uuring 1984. aastal, mis osutas
kasekäsna viirus-, seene- ja vähivastastele omadustele). Kasekäsna
ajaloolised juured ulatuvad Siberisse ja Venemaale, kus kasekäsnaga on
ravitud raskeidki haigusi.

Aafrika Must Seep

Akoma Aafrika must seep on sertifitseeritud orgaaniline (Soil Association) ning valmistatud õiglase kaubanduse (fairtrade) kaudu saadud toorainetest. Aafrika must seep on tuhandeid aastaid tagasi Aafrika hõimude poolt leiutatud seep ning autentset Akoma Aafrika musta seepi valmistatakse ka praegu käsitsi Akoma naisteühistu poolt Aafrikas, Ghanas, traditsioonilisel viisil.
Erinevatel Aafrika hõimudel olid musta seebi valmistamisel oma retsept ning valmistamisviis, mida hoiti saladuses ning anti edasi põlvest-põlve. Nii on see ka tänapäeval, ja seetõttu võib erinevatelt Aafrika kogukondadelt saadud must seep välimuselt pisut erineda. Aafrika must seep sündiski sedasi, et kasutati ära kohalikud saadaolevad looduslikud toorained (sheavõi, kookosõli,kakaokaunade, sheapuukoore jms tuhk, mõnes kohas ka palmiõli jt). Aafrika musta seebi valmistamiseks ei ole kunagi kasutatud tänapäeva masstootmise kaudu saadud seepide koostisosi, nagu näiteks SLS, sünteetilised säilitus-, lõhna- ja värvained jms. Seep ei sisalda ka loomseid produkte, mistõttu sobib see hästi ka veganitele.
Autentne Aafrika must seep on üks tervislikumaid seepe, mis nahale tehtud. Lisaks äärmisele koostisosade puhtusele ja looduslikkusele on antioksüdantidest ja mineraalidest pakatav Aafrika must seep tõeliselt teraapiline ja efektiivne nahahooldaja. Mustal seebil on suurepärased puhastavad omadused ning see aitab võidelda akne ning naha vananemisega.
Aafrika must seep aitab õrnalt eemaldada surnud naharakud, muutes naha värskeks, siledaks ning nooruslikumaks. Antibakteriaalsed omadused aitavad tappa aknet põhjustavat bakterit. Aafrika must seep sobib suurepäraselt kõikidele nahatüüpidele, eriti hästi aga probleemsele, tundlikule ning vananevale nahale. Must seep sobib ka juuste pesemiseks ning see on piisavalt õrn ja sobiv ka beebide ja väikelaste pesemiseks.
Koostis: Orgaaniline kookoseõli (Cocos nucifera); Orgaaniline ja fair trade rafineerimata sheavõi (Butyrospermum parkii); kakaokaunad; vesi.

Toorshokolaadi tegemine on imelihtne

Selleks on vaja:
1 dl kakaovõid
1/2 tl külmpressitud kookosõli
1 spl toorkakaopulbrit
1/4 tl maca pulbrit
1/4 tl lucuma pulbrit
1/4 dl kakaonibse
1/4 dl india pähkleid purustatult
maitse järgi mett ja näpuotsatäis kvaliteetset soola

Valmistamine:
Vaja läheb kahte kaussi(kastrulit),puulusikat, nuga ja lõikelauda!
Keeda vesi max temperatuurini 60 C, vala suuremasse kaussi,väiksemas kausis sulata peenestatud kakaovõi, millele võid lisada ka kookosõli. Kui kakaovõi on sulanud lisa magusaine, suhkrut ära lisa, sest see ei sula ära! Sega hoolikalt, nüüd lisa kakaopulber, võimalusel läbi sõela ja enda maitsejärgi kas siis macat, lucumat, chia seemneid,kanepiseemneid, goji marju, pähkleid, chillit, piaprmündi ekstrakti, vaniljet.
Kui segu on valmis vala see endale meelepärasesse vormi ja aseta külmikusse või sügavkülma tahkuma.

Suu magusaks ja maiustama!

Superfoodid e. Supertoidud

Supertoiduained on äärmiselt kõrge toiteväärtusega ja looduslikult saadud toiduained, millel on olnud tähtis roll iidsetes ravitsemismeetoditest ja paljude supertoiduainetega seostatakse mitmeid ajaloolisi pärimusi, müstikat ja legende. Enamik supertoiduaineid on suurepärased proteiiniallikad ja sisaldavad kõiki organismile vajalikke aminohappeid. Mõned supertoiduained on ka nn. adaptogeenid, mis aitavad meie kehal adapteeruda ehk kohaneda muutustega meie ümber, (näiteks stressiga) ning neile on iseloomulik hea imendumisvõime ning jääkainete vähesus organismis pärast nende seedimist. Kõik supertoiduained sisaldavad rohkesti vitamiine, mineraale ja bioaktiivseid koostisosi ja seda otse toidust, mitte tableti purgist.

Kuidas neid kasutada?

Supertoiduaineid on äärmiselt lihtne ja mugav kasutada. Tänapäeva kiire elutempo juures on nad ideaalseteks vahepaladeks toidukordade vahel rikastades vanu toiduharjumusi ja tuues teie toiduvalikusse uusi maitseid ja rohkem toitaineid. Kuivatatud marju või näiteks kakaoube võib süüa lihtsalt niisama,erinevaid peeneks jahvatatud supertoiduaineid ja seemneid on lihtne lisada putrudele, smuutidele, ning erinevaid marju näiteks jogurti ja kohupiima sisse.

Ja tasub meeles pidada, et tegemist pole sugugi trenditoodetega, vaid neid toiduaineid on kasutatud kauem, kui mistahes muid toidusaadusi maakeral. Oleme söönud margariini viimased paarkümmend aastat aga chia seemneid on toiduks kasutatud mitmeid tuhandeid aastaid. Niisiis ei tohiks neid segamini ajada “uute imeliste toodete” või “trendikate salenemisvahenditega”.

Allikas: Loodusravipood Eliksiir

 GOJI MARJAD

Goji mari sisaldab 21 mineraalainet ja mikroelementi sh. ka tsinki, kaltsiumi, kaaliumi, rauda, magnesiumi, mangaani, kroomi, vaske, seleeni, naatriumi ja fosforit ja 18 aminohapet, mis teevad neist suurepärase proteiini allika. Goji sisaldab palju L-glutamiini ja L-arginiini, mis on abiks kasvuhormooni tootmisel, mis mõjutab omakorda kudede võimet uueneda-siit võibolla ka üks põhjus miks goji marja seostatakse nooruse ja kõrge elueaga.  Sisaldades rohkesti vitamiine(A,B1,B2,B6 ja E) ja antioksüdante (beetakaroteeni, zeaksantiini) tugevdavad nad organismi vastupanuvõimet.

Soovitav kogus päevas:15-50 g(peotäis)

MACA JAHU

Maca on kõrgel Peruu mägedes kasvav redisetaoline ristõieline taim, kelle toitainerikkast juurest valmistatud jahu on Lõuna-Ameerikas juba sadu aastaid kasutatud eelkõige jõu, vastupidavuse ja libiido suurendamiseks. Maka on adaptogeen. Adaptogeen on termin, millega tähistatakse ravimtaimi, millel on võime tasakaalustada meie keha erisüsteeme sh. vereringet, närvi-ja lümfisüsteemi) ning mis aitavad organismil toime tulla muutuvate keskkonnateguritega ja eriti stressiga. Maca sisaldab 18 aminohapet ja rohkesti vitamiine(B1, B2, B6, C, E), hulgaliselt mineraalaineid ja mikroelemente, eriti just kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumit, väävlit, rauda, fosforit, tsinki, vaske, väävlit ja mangaani. Macast on abi ka naiste menstruatsioonivalude, PMS nähtude, limaskestade kuivamise ja kuumahoogude korral. Traditsiooniliselt on Macat kasutatud ka meelte selitamiseks, mälu arendamiseks, masenduse leevendamiseks ja unekvaliteedi parandamiseks.

Soovitav kogus päevas: 1 tl-2 spl(profülaktiline annus), 2-4 spl (ravi annus)

 TOORKAKAO

Toorkakaod saadakse Thebroma cacao nime kandva puu viljadest ja nende viljade sees leiduvatest mandlisuurustest kakaoubadest. Toorkakao sisaldab rohkem kui 1200 aktiivset aineosa ja antioksüdandid moodustavad kakao kaalust tervelt 10 %. Toorkakao sisaldab kõigist maailma toiduainetest kõige rohkem magneesiumi, samuti rohkesti rauda, kroomi, tsinki, väävlit ja vaske. Kuumutamata sisaldab ka palju E-ja C vitamiini ja suurel hulgal ajus mõnutunnet tekitavaid vaheaineid mõjutavaid aineosakesi ja nende koostisaineid.

Toorkakao antioksüdantide mõju:

• Südameveresoonkonna tervis – aitavad avardada veresooni, vähendada vereklompide teket, parandada vereringet, reguleerida südamelööke ja vererõhku, alandada halba kolesterooli ja vähendada nii insuldi kui südameatakkide riski.
• Keskkonna- ja metaboolsete mürkide eest kaitsmine – aitavad parandada ja vastu seista vabade radikaalide poolt tehtavatele kahjustustele ning võivad vähendada teatud vähkide riski.
• Närviülekande andurid ehk neurotransmitterid: suurendades teatud neurotransmitterite taset meie ajus, edendab kakao positiivset hoiakut, aitab kaasa taastumisele ja lihtsalt aitab meil end hästi tunda.
• Serotoniin – kakao tõstab ajus serotoniini taset, toimides nii loodusliku antidepressandina, aitab suurendada heaolutunnet.
• Endorfiinid – kakao stimuleerib endorfiinide eritumist, tekitades naudingulaadset tunnet, mis sarnaneb jooksjatel tekkivale tundele peale mitme kilomeetri jooksmist.
• Fenüületüülamiin – leidudes šokolaadis, leidub seda ainet veel ajus, kus ta tekib siis kui inimene on armunud. Toimib nagu kerge tujutõstja ja antidepressant. Parandab keskendumisvõimet ja tõstab erksust.
• Anandamiin – tuntakse samuti kui „õndsuse kemikaali“, sest seda tekitab aju siis, kui me tunneme end suurepäraselt. Kakao sisaldab mõlemaid N-atsüületanoolamiine, mis suurendavat ajutiselt ajus anandamiini taset.
• Magneesium – kakao on ülimalt rikas magneesiumi poolest. Magneesium tasakaalustab ajukeemiat, ehitab üles tugeva luustiku ja aitab reguleerida südamelööke ja vererõhku. Magneesiumi vaegus on seotud ülepingete, südamehaiguste, diabeedi ja liigeste probleemidega.
• Väävel – kakao on rikas nn ilumineraali ehk väävli poolest. Väävel aitab üles ehitada tugevad juuksed ja küüned, muudab naha kauniks, puhastab maksa ja toetab terve kõhunäärme toimimist.
• Esmavajalikud rasvad: on üsna laialtlevinud väärarusaam, et šokolaad teeb paksuks. Tegelikkuses on kakaovõis olevad rasvad tervislikud rasvad. Kakao sisaldab oleiinhapet, südamele kasulikku monoküllastamata rasva, mida leidub samuti oliivõlis – mis võib tõsta hea kolesterooli taset. Samuti aitavad kakaos olevad ained vähendada söögiisu.

Kakaooad

Soovitav kogus päevas 10-20 kakaouba.
Kasutamine: Söö niisama või kasta mee sisse, võib süüa koos koorega või koorida väikese noa abil ja tükkideks purustada.

Kakaonibsid

akaonibsid on kooritud ja purustatud kakaooad. Kakaonibsid sisaldavad üle 1200 aktiivse aineosa, 10% kogu kakaooa massist on antioksüdandid. Kakaonibsid sisaldavad magneesiumi, trüptofaani, E-vitamiini, serotoniini, tsinki ja vaske. Sobivad magustoitudesse, toorsokolaadi valmistamiseks ja paljuks muuks. Soovitav kogus päevas: 1- 2 spl kuni 3-5 spl.

Toorkakaojahu

Kakaomassist külpressitakse välja kakaorasv(kakaovõi) jääb järele kuiv tooraine, mis jahvatatakse kakaojahuks, mille toiteväärtus on eriti kõrge.

Toorkakaovõi

Toorkakaovõi on tervetest kakaoubadest ekstraheeritud rasv, mis on pehme ja maheda maitsega.Kakaovõid valmistatakse külmpress meetodil ja tema magus lõhn ja pehemndavad omadused teevad sellest populaarse aine kehahoolduses.Kakaovõi sisaldab palju looduslikku e-vitamiini, sulab kehatemperatuuril ja see imendub hästi nahka, niisutades ja pehmendades nahka.

ACAI

Acai on mari, mis pärineb Amazonase vihmametsadest Brasiilias.Acaid peetakse maailma üheks kõige toiteaineterikkamaks toiduaineks.Acaimarjad sisaldavad rohkesti proteiine, kiudaineid, vitamiine(B1,B2,C,E)ja mineraale sh. rauda fosforit, kaltsiumit ja kaaliumi, liska veel ka beetakaroteeni ning väärtuslikke omega 3,-6 ja 9 rasvhappeid.Acai tugevdab immuunsüsteemi, hoiab ära põletikke ja aitab kontrollida kolesteroolitaset.Acai on väga kõrge antioksüdantide tasemega!
Soovitatav kogus päevas: 1 tl- 1 spl

SPIRULINA

Spirulina on mikroskoopiline ainurakne vetikas, kes on elanud maakeral nii kaua, kui siin on üldse elu olnud. See siniroheline mikrovetikas on spiraalikujuline ja tema värv tuleb rohkest klorofüllisisaldusest ja värvipigmendist fükotsüaniinist. See on planeedi kõige toitainerikkam söök, mis on tulvil eriti sportlastele ja taimetoitlastele väga vajalikke toitaineid. Ta sisaldab 65.71 % omastavas vormis proteiini, rohkesti B-grupi vitamiine(B1,B2,B3,B6,B9), samuti beetakaroteeni, A-,E ja K vitamiini, mineraalaineid sh kaltsiumi, rauda, magneesiumi, mangaani, fosforit, väävlit,kroomi ja seleeni. See on ainulaadne vahend kaalu langetamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks.Soovitatav kogus päevas: 1 tl-1 spl

CHLORELLA

Chlorella on ainurakne merevetikas, kes sisaldab suurel hulgal meie organismile vajalikke vitamiine, mineraale, aminohappeid, rasvhappeid ja klorofülli. Chlorella nimi tuleb tema suurest klorofülli sisaldusest. Ta sisaldab ka rohkesti oomega -3 rühma rasvhappeid, C-,E-ja B-vitamiini, floaati,beetakaroteeni ja lüsiini ja lisaks veel ka palju rauda ja kaltsiumi.Chlorella seob hästi raskemetalle, nii et tema abil saab hästi organismist eemaldada näiteks radioaktiivset uraani, baariumi, plutooniumi, dioksiine, elavhõbedat ja kaadmiumi.Chlorella seob ka mürkaineid soolestikus ja tal on võime tasakaalustada soolestikule kasulikke baktereid. Suur hulk klorofülli optimeerib maksa tööd ja aitab selle puhastuda. Soovitatav kogus päevas: 1 tl või rohkem, kui kasutad chlorellat elavhõbeda eemaldamiseks organismist on soovitav annus 2 tl-2 spl päevas.

KÜLMPRESSITUD KOOKOSÕLI

Kookosõli saadakse pressimise teel kookospähkli endospermist ehk kookospähkli kuivatatud viljalihast. Kookosõli sisaldab rohkem kui 90% looduslikke küllastunud rasvhappeid, mis on haruldased ja tähtsad toitained igale rakule meie kehas. Need rasvhapped tõhustavad immuunsüsteemi, kilpnäärme, närvisüsteemi tööd, parandavad naha seisundit ja annavad kiiresti vajalikul määral energiat. Keskmise ahelapikkusega rasvhapped kiirendavad ainevahetust ja aitavad seetõttu kaalu langetada.Kookosõli keskmise ahelapikkusega rasvhapped on tuntud baktereid, seeni ja viirusi tõrjuvate omaduste poolest ning kookosõli ongi üks paremaid rasvaallikaid, kui organismil on probleeme pärmiseentega. Külmpressitud kookosõli valmistatakse madalatel temperatuuridel ja mehaanilisel pressimismeetodil.Kookosõli stimuleerib ka kilpnäärme tööd, mis aitab neid, kes kannatavad kilpnäärme alatalitluse all. Kookosõlis sisalduvad keskmise ahelapikkusega rasvhapped tugevdavad immuunsüsteemi, kilpnääret, närvisüsteemi, nahka ja annavad vajaduse korral kiiresti energiat. Kookosõli parandab ainevahetust, kaltsiumi, magneesiumi, rasvas lahustuvate vitamiinide ja aminohapete imendumist, ning toimib tugeva antioksüdandina.Soovitatav kogus päevas: 1–2 spl (profülaktiline annus), 1–4 spl (raviannus)

KOOKOSJAHU

Kookosjahu on kookose viljalihast pärast õli väljapressimist jahvatatud kiudainete- ja proteiinirikas jahu, mida saab mitmekülgselt kasutada gluteiinivabade ning vähese süsivesikutesisaldusega küpsetiste ning toitude valmistamisel.

CHIA SEEMNED

Chia (Salvia hispanica) on huulõieline taim, kelle toitaineterikkad seemned on traditsiooniliseks jõudu andvaks toiduks Kesk-Ameerika aladel. Neid seemneid on söögiks kasutatud kauem kui näiteks maisi. Maiade keeles tähendab sõna „chia“ „jõudu andma“.Chia-seemned sisaldavad u 40% väärtuslikke taimeõlisid, ligikaudu 20% proteiine, rohkesti kiudaineid, antioksüdante, vitamiine (A, B1, B2, B3) ning mineraale, eriti kaltsiumi, magneesiumi, rauda ja tsinki. Chia-seemneid võikski nimetada „linaseemnete paremaks variandiks“ nende samalaadsete geeljate ja soolestikule rahustavalt mõjuvate omaduste, kuid kõrgema toitainetesisalduse tõttu. Erinevalt linaseemnetest pole chia-seemneid vaja purustada, et nad korralikult meie organismi imenduksid.Chia-seemned sisaldavad rohkesti oomega-3 rasvhappeid ja E-vitamiini. Need superseemned sisaldavad 2 korda rohkem proteiine kui mis tahes muud terad või seemned. Chia aeglustab süsivesikute (suhkrute) imendumist ja tekitab meile seetõttu täis kõhu tunde. Chia ongi suurepärane toit eelkõige diabeetikutele, kuna aitab reguleerida veresuhkru taset. Rohke kiudainete- ning toitainetesisalduse tõttu on need seemned sageli abiks ka kehakaalu jälgimisel ja soolestiku- ning ainevahetushäirete korral.
Soovitatav kogus päevas: 2– 6 spl Kasutamine: Lisa pudru, jogurti, keefiri või smuutide hulka. Parima tulemuse saad, kui leotad seemneid vees (5–30 min), nii et tulemuseks on geelitaoline chia-želee. Seda želeed võid lisada smuutidesse või süüa niisama. Želee säilib 2 nädalat

KOORITUD KANEPISEEMNED

Kooritud kanepiseemned (Cannabis sativa) on peaaegu täiuslik toiduaine. Nimetatud seemned väärivad supertoiduaine nime oma erakordse mitmekesisuse ja toitaineterikkuse tõttu. Kanepiseemned on suurepärane proteiiniallikas, sisaldades kõiki kaheksat meie kehale hädavajalikku aminohapet, lisaks veel 12 aminohapet. Kanepiseeme on samuti suurepärane allikas meie kehale vajalike rasvhapete saamiseks. Need rasvhapped toimivad tugevate antioksüdantidena, kaitsevad meie nahka ja aitavad ravida põletikulisi protsesse. Vältimatult vajalikud rasvhapped varustavad toiduga meie aju ja silmi, mis koosnevad suuresti oomega-3 rasvhapetest. Kanep sisaldab umbes 80 protsenti polüküllastunud rasvhappeid, ja selles sisalduvad oomega-3 ning oomega-6 rasvhapped on inimesele ideaalses suhtes. Lisaks on kanepiseeme globuliinide lähteaine parim allikas. See parandab tunduvalt meie immuunsüsteemi, mis vajab haiguste tõrjumiseks alfa-, beeta- ja gammaglobuliini.Soovitatav kogus päevas: Tarbimise alustajatele ja lastele 15–30 g/päevas, noortele 30–50 g päevas, täiskasvanutele 50–75 g päevas, tippsportlastele koguni 140 g/päevas. Kasutamine: Näksi niisama, lisa salati, pudru, jogurti, müsli või smuuti hulka.

INKAMARI

Peruu Andide mineraaliderikkal pinnasel kasvavaid inkamarju (Physalis peruviana) korjatakse aprillist augustini ja suur osa põõsastest kasvab metsikult Peruus. Tavaliselt korjatakse toored marjad käsitsi ja viiakse farmi, kus neid enne päikesekuivatamist puhastatakse. Nende väikeste marjade korjamine nõuab rohkesti aega, mistõttu marjade kilohind on sageli teiste marjade omast kõrgem. Inkamarjades sisalduvad antioksüdandid aitavad vältida põletike teket ja nendes adaptogeensete omadustega supermarjades leidub kõikidest maailma marjadest kõige rohkem proteiine, mille tase on marja kohta ebatavaliselt kõrge – marjades võib proteiine olla lausa 16%! Inkamarjad sisaldavad rohkesti C-vitamiini, beetakaroteeni, fosforit, B2- ja B3-vitamiini, samuti bioflavonoide. Bioflavonoide nimetatakse ka P-vitamiiniks ja need 29 ühendit toimivad antioksüdantidena, kuid neil on ka mitmeid ainulaadseid omadusi, mis avalduvad näiteks keha puhastusmehhanismides ja toitainete imendumisprotsessis. Bioflavonoidid aitavad lõhustada ja omastada C-vitamiini ning nõrgendavad viiruste toimet kehas. Bioflavonoidid on eriti tähtsad näiteks vereringesüsteemile, ajule, silmadele ja suguelunditele, mis vajavad tavalisest rohkem toitaineid ja hapnikku. Inkamarjad sisaldavad rohkesti ka pektiini, mis kontrollib toitainete kulgemist läbi seedeelundite.Soovitatav kogus päevas: 15–50 g (peotäis või rohkem)

LUCUMA

Lucuma (Pouteria lucuma) on Peruus kasvav saagirikas puuvili, mille maitsesse paljud kergesti armuvad. Lucuma kuivapoolne erksat oranžkollast värvi viljaliha meenutab keedetud kanamuna kollast. Õhukese koorega pirnitaoline lucuma on puuviljana madala happelisusega ja vähese suhkrusisaldusega süsivesikute allikas. „Inkade kulla“ nime all tuntud lucuma täiendab toiduvalikut, sisaldades rohkesti B-vitamiini, rauda, kaltsiumi, fosforit ja A-vitamiini eelainet beetakaroteeni. Lucuma aromaatne ja magus maitse tuleb kõige paremini esile koos koorest ja suhkrust keedetud kastme või šokolaadiga, sellest võib valmistada ka taimetoitlastele sobivat jäätist. Lucumajahu võib kasutada mitmeti, näiteks küpsetistes, pudrus või andmaks magusat puuviljalist-koorekreemist maitset mitmesugustele magustoitudele. Soovitatav kogus päevas: 1 tl või rohkem

MOORUSPUUMARJAD

Valge mooruspuu mari on geneetilise koostise poolest kõige tuntum toiduaine maailmas ja sisaldab tervelt 308 kromosoomi! Valge mooruspuu marju on kasutatud mitmekülgselt traditsioonilises hiina meditsiinis juba 600 aastat e.Kr. Traditsiooniliselt on nende abil tugevdatud üldist elujõudu, parandatud vere koostist, ravitud neurasteeniat, kõrget vererõhku ja diabeeti. Hiinlased on aastasadu kasutanud valge mooruspuu marju ka seksuaaliha tõstmiseks. Valge mooruspuu marjad sisaldavad külluslikult kiudaineid, rauda, kaltsiumi, samuti C- ja K-vitamiini. Mooruspuu marjad sisaldavad rohkesti ka antioksüdanti resveratrooli, mida leidub ka punaveinis.Soovitatav kogus päevas: 15–50 g (peotäis) või rohkem

NISUORASEJAHU

Nisuorasejahu kujutab endast nisuseemnetest kasvatatud orast, mis on jahvatatud hõlpsasti kasutatavaks jahuks.Nisuoras on tõeline toitainetepomm, mis sisaldab rohkem kui 90 mineraali ja suurel hulgal teisi organismile vajalikke toitaineid, sh näiteks kasvu soodustavaid aminohappeid arginiini, proliini, seriini, türosiini ja tsüstiini, lisaks on nisuorasejahus suurel hulgal A-, K- ja E-vitamiini. Ka sisaldab jahu C-vitamiini, koliini, tiamiini, riboflaviini, püridoksiini, nisaiini, pantoteenhapet, biotiini, lükopeeni, beetakaroteeni, luteiini ja foolhapet. Nisuorases leidub rohkesti klorofülli, millel on teadaolevalt mitmesuguseid toitvaid ja tervistavaid mõjusid.
Nisuorast on ammustest aegadest peale kasutatud aneemia raviks, organismi aluselise-happelise tasakaalu parandamiseks, abivahendina kaalulangetamisel, keha puhastamiseks mitmesugustest mürkidest ja organismi varustamiseks mitmekesiste looduslike toitainetega. Soovitatav kogus päevas: Alusta tarbimist ½ tl, suurenda annust aeglaselt soovitatava 1–2 tl-ni ööpäevas

ODRAORASEJAHU

Oder on üks tuntumaid teravilju ja selle iva on teadaolevalt eriti toitev. Noored odraoraselehed sisaldavad rohkesti vitamiine, mineraale ja proteiine. Odraorasejahu roheline värv näitab selle rikkalikku klorofüllisisaldust, mis on nendele tumedate lehtedega taimedele iseloomulik.Kuna odraoras on looduslikult aluseline toiduaine, võib ta mitmekesise toiduvaliku ühe osana aidata kehal saavutada paremat happelisustasakaalu ehk pH-tasakaalu.Odraorasest on leitud ühtekokku 18 aminohapet, samuti sisaldab see kõiki kaheksat inimesele elutähtsat aminohapet.Odraoras sisaldab rohkelt A-vitamiini eelainet beetakaroteeni, foolhapet, B1-, B2- B5-, B6- ja C-vitamiini, samuti mineraalaineid ja mikroelemente, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, fosforit, mangaani ja tsinki.