Talvel on külm ilm, mistõttu yin-energia on külluslik, yang-energia aga puudulik. Kõik looduses poeb peitu,puhkab ja varjub. Ka yang qi peitub sügavamale. Kui väljas on külm tuleb mõelda kuidas säilitada keha normaalseks elutegevuseks vajalikku sisemist soojust. Üldises plaanis on eelistatud hästi küpsetatud ja kergesti seeditav toit, hoiduda tuleb raskeltseeditavast või toortoidust ning väga külma toidu tarvitamisest. Talve tingimustes on kõige kasulikumad soojendavad, ergutavad ja toitvad toiduained. Peale talvist pööripäeva soovitab hiina meditsiin näiteks organismi tugevdada täisväärtuslike ja taiste lihatoitudega. Toitvad ja kosutavad toidud kuluvad ära just õhtuti. Head on kosutavad puljongid, punane liha, pruun suhkur. Soojendava toimega on lamba-ja kanaliha, jänes ning kala. Ka on hea puhastatud või (ghee), mõõdukalt ka juust (eriti lambajuust), vein, seesamiõli, pähklid ja seemned. Seedimisele on hea keedetud vesi. Kindlasti tuleks aga talvel vältida rohelist teed, millel on jahutav ja vererõhku alandav toime ning mis on omal kohal soojades maades või siis meil siin alandav toime ning mis on omal kohal soojades maades või siis meil siin palaval suvel. Ka piparmündi ja kummeli tee tee on jahutava toimega. Külmad ja jahutavad söögid on talveperioodil suures koguses sobimatud, sest võivad tekitada mao ja põrna talitluse häireid, millest koguneb organismi ebasobiv niiskus ja lima. Sellega on omakorda seotud mitmed tervisehädad. Näiteks naiste seas populaarsed toortoidul põhinevad dieedid tuleks talvel edasi lükata, sest keha vajab rohkem soojendavaid toite. Salateid tuleks teha selliseljuhul aurutatud köögiviljadest.

Soojendavad joogid: kohv, kakao, apteegitilli tee, köömne tee, punane vein ja hõõgvein.

Soojendavad vürtsid:nelk, muskaat, kaneel, kurkum, aga ka basiilik, Ferratum rosmariin, köömned, pipar, küüslauk ja paprika.

Retseptid:

Idamaise mekiga kikerherne juurvilja supp

  • 1 suur sibul
  • 1 tl riivitud värsket ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 suurt porgandit
  • 400 g kikerherneid
  • 100 g (külmutatud) rohelisi ube
  • 800 ml juurviljapuljongit
  • 1 spl garam masala maitseainesegu
  • 1 spl taimeõli
  • maitsestamata jogurtit (soovi korral)
  • värsket koriandrit (soovi korral)Kuumuta poti põhjas õli, lisa peenekshakitud sibul ja küüslauk ning riivitud ingver. Prae 2 minutit, lisa garam masala maitseaine ja prae veel 1 minut. Lisa puljong ja tükeldatud porgandid. Keeda madalal tulel 10 minutit, lisa kikerherned ja kuumuta veel 2 minutit. Püreesta saumikseriga väga kergelt otse potis (nii jäävad mõned herned-porgandid kenasti terveks). Lisa juurde rohelised oad ja keeda veel umbes 3 minutit. Serveeri maitsestamata jogurti ja hakitud koriandriga.Allikas: BBC GoodFood

Iiri lambaliha-kartuli vorm

  • 1      kg    kondita lambakael lõikudena
  • 500   g     kartulid
  • 4      tk    keskmine sibul
  • 1      sl     petersell või värske koriander
  • 2      tk    tüümianioks
  • 1      tl     sool
  • 1      tl     Must pipar
  • 0.5   dl      puljong

Valmistamine
Pane lihalõigud kooritud ning viilutatud kartulite ja sibulatega kihiti vormi nii, et kõige peale jäävad kartulid. Maitsesta iga kiht tugevalt soola-pipraga. Vala peale puljong, kata vorm fooliumiga ning hauta ahjus 150°C juures 2 tundi.
Valmistusaeg: 2 tundi

PILAFF

  • 2      sl     õli
  • 600   g     lambaliha
  • 2      tk    Sibul
  • Must pipar
  • 250   g     pikateraline riis
  • 2      tl     Pune (kuivatatud)
  • 3      sl     tomatipüree
  • 1      tk     sidruni riivitud koor ja mahl
  • 9      dl     kanapuljong
  • 2      sl     hakitud petersell
  • Sool

Valmistamine
Lõika liha kuubikuteks. Kuumuta pannil õli ja pruunista selles liha. Lisa hakitud sibul ja prae, kuni see muutub läbipaistvaks. Maitsesta soola-pipraga. Sega juurde riis ja pune. Sega omavahel kuum puljong, sidruni koor ja mahl ning tomatipüree. Kalla segu ülejäänud ainete hulka. Kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel kaanega kaetult 30 minutit, kuni liha ja riis on pehmed.
VALMISTAMISAEG:  40-60 minutit

Lambahakklihaga täidetud tomatid

  • 8      tk     Tomatid (võrdse suurusega)

Hakklihatäidis

  • 700   g     Lambahakkliha
  • 1      dl     Pikateraline riis (nt. basmati)
  • 1      sl     vürtsikas maitseainesegu tšilliga
  • 2      sl     Basiilik (värske) hakituna
  • 1      tl     Sool
  • 1      tk     Sibul, hakitud
  • 2      dl     Puljong
  • Õli

Valmistusaeg: 25 minutit + olenevalt köögiviljadest küpsemiseks u 40 minutit
Lambaliha on ise nii aromaatne, et palju maitseaineid pole vajagi.
Samas on siin tšillit sisaldavad maitseainesegud väga kohased

Valmistamine:
Sega hakklihatäidise ained ühtlaseks parajalt pehmeks massiks. Eemalda tomatitelt varreosa, haarates ka südamiku koos seemnetega. Täida sisemus maitsestatud hakkmassiga. Aseta viljad tihedalt üksteise kõrvale potti ning vala nii palju vett, et tomatipoolikud oleksid 2/3 ulatuses kaetud. Piserda üle oliiviõliga ning keeda mõõdukas kuumuses pehmenemiseni.
Maitseb hästi nii kuumalt kui ka külmalt koos mõne toeka hapukoore- või jogurtikastmega

Allikas:http://ihutugi.onepagefree.com

Ahjuõunad

4 õuna, 75 g võid, 3 sl fariinisuhkrut, 2 sl purustatud pähkleid, 1 tl kaneeli

Pese õunad, eemalda seemnekojad ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega täidise ained omavahel ja tõsta võrdselt õunte sisse. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit. Lase jahtuda ja serveeri vaniljejäätisega. Kaunista kaneeli ja pähklipuruga. Õunad võiksid olla hapud, siis moodustub magusa sisuga mõnus kontrast.

Allikas:www.toidutare.ee

Hommiku puder pirni ja ingveriga

  • 300 ml piima
  • 2 dl kiirkaerahelbeid
  • soola, suhkrut
  • 1 keskmine pirm
  • 1 tl riivitud ingverit

Kuumuta piim keemiseni, lisa kaerahelbed, maitse Ziip.ee järgi suhkrut ja soola ning sega. Kuumuta tasasel tulel kuni paksenemiseni. Tõsta pott tulelt. Riivi pudru hulka kooritud pirn ja ingver. Sega ja lase kaane alla paar minutit veel tõmmata. Ja valmis ta ongi.

Allikas:http://retseptikas.blogspot.fi/2011/09/hommikupuder-pirni-ja-ingveriga.html

Kalkuni-läätsepada

  • 2 küüslaugu küünt
  • 0,3 tk tšilli
  • 1 tl hakitud ingver
  • 1 tl õli
  • 250 g kalkuni kintsuliha
  • 2 vart varssellerit
  • 2,5 dl rohelisi läätseid
  • 4 dl puljong
  • Peterselli

Valmistamine: Haki küüslauk, tšilli ja ingver ning kuumuta õlis.  Lõika liha suupärasteks tükkideks ja lisa pannile. Pruunista kergelt. Viiluta varsseller ja lisa pannile.  Vala pannile puljong ja lisa läätsed. Sega läbi ja hauta mõõdukal tulel kaane all umbes tund aega. Serveerimisel puista peale hakitud peterselli.                                                                           *Samade komponentidega võid valmistada ka supi, kuid siis lisa puljongit rohkem

Vahemerepärane läätsesalat

  • 2 dl punased läätsed
  • 3 sl valge veini äädikas
  • 2 dl vesi
  • 2 dl kuskuss või kinoa
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 küüs küüslauku
  • 1 dl münt hakitud
  • 1 peotäis põld-võõrkapsas
  • 100 g kirsstomatit
  • 0,5 tk kurk
  • 200 g fetajuustu

Valmistamine:  Keeda läätsed peaaegu pehmeks ja kurna. Maitsesta läätsed ühe supilusika veiniäädika, soola ja pipraga ning lase maha jahtuda. Keeda kuskuss soolaga maitsestatud vees. Valminud kuskussi hulka sega supilusikas oliiviõli. Lase ka kuskussil jahtuda. Haki münt ja küüslauk peeneks, viiluta kurk ja poolita tomatid.Ühenda omavahel kuskuss, läätsed ja köögiviljad ning murenda salatisse fetajuust. Sega kastmeks ülejäänud veiniäädikas, oliiviõli, pipar ja sool ning sega salati hulka.
* Lase salatil enne serveerimist natuke aega (umbes pool tundi) maitsestuda.
* Kui salat tundub liiga kuiv, võid eraldi serveerida oliiviõlist ja veiniäädikast segatud kastet, mida igaüks saab lisada endale sobivas koguses.

www.toidutare.ee

Sinu ostukorvis on 0 toode(t)
Toote otsing

Liitu uudiskirjaga

Nimi

Email

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player