Valutab naha all kõhtu allosas, Külastaja küsib:

Tromboosi ma küll ei kahtlustaks. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5.

Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst!

uriteede puudumise puudumine

Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud. Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras.

Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama.

D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs. Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne.

Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole! Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda. Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega. Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 a.

Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb. Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist.

Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses. Küsimus nr 28 Tere! Kas on reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita? Kindlasti pole see reaalne.

Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid. Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi. Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga. Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, valutab naha all kõhtu allosas Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel.

veri uriinis naiste kobarates

Kui INR analüüs on terapeutilises vahemikus, s. Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil. Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg.

Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani.

soolad ja veri uriinis

Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna? Ka mitte lendamiseks. Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse?

Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu.

Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga? Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos. Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s.

INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad vahemikku Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega? See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva. Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud.

Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud. Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga liialt koormanud. Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst.

Küsimus 24 Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis. Eelmisel nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks vasaku jalalaba tuimus surin.

Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis.

Kas see on normaalne selle haiguse juures? Vastus Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid. Küsimus 23 Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, ja vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat aasta järel. Küsimus nr 22 Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus.

Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste. Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin trenni teha. Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes. Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid, mida saab teha inimene kellel on olnud tromb? Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud? Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest.

Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor. Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes. Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid.

Infovoldikud patsiendile

Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne.

Aga ärge loobuge treeningutest! Küsimus nr 21 Tere. Olen 47 a naine.

Mul on juba 1,7 aastat tromboflebiidi tagajärjel 2 auku. Iga päev võtan Trombo ASS tableti. Kas mul on neid auke ka võimalik ära ravida, senini küll pole tulemust saanud? Veresoonte kirurg soovitas vaid Prontosan geeli ja lahusega määrida, aga ei ole tulemust andnud.

Siis teinud ravikuuri Troxevasini tablettide ja salviga, siis Trentali tablettidega, aga ehk on abiks Marevani tablett? Tegin just mõned päevad vereproovi ja kõik näitajad olid korras.

Palun head nõu. Minul tekib kohe rida küsimusi juurde. Kas Teil on olnud korduvad süvaveeni tromboosi episoodid? Kas on kujunenud välja süvaveenide puudulikkus? Kas haavanditest on võetud külve? Kõige parem on, kui saaksite tulla tromboosikabineti arsti vastuvõtule, et siis otsustada ravi aspektide üle. Vastuvõtule tulekuks on vajalik perearsti suunamine. Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril Kui marevaniseeritud patsiendil tekivad verevalumid käelabal ja ninajuurel, kas siis tuleks pöörduda arstile?

Hea oleks muidugi sellisel juhul kontrollida INR väärtust esimesel võimalusel, eriti siis, kui varem verevalumeid pole tekkinud. Arstile peaks pöörduma juhul, kui verevalumid on suured või kui nende ümber tekib naha punetust, kui tekib valu või palavik.

Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid. Sagedasemad patsiente huvitavad küsimused leiate ka elu tromboosiga peatükist. Küsimus nr 88 Tere.

Kahjuks on verevalumite teke üsna sage marevaniga ravi kõrvaltoime, enamasti küll tekivad nad väikeste traumade järel ja on ohutud. Küsimus nr 19 Mul on selline mure, et umbes 2 aastat tagasi tehti mulle uuringud ning selgitati välja, et mul on paks veri ja suurem risk trombidele. Kui rasedaks jäin, pidin süstima iga päev kõhtu verevedeldajat. Nüüd selline mure, et olen siiski mõni päev teinud mõne suitsu.

Olin ka enne rasedust suitsetaja, aga siis jätsin maha. Nüüd nagu tahaks jälle teha. Aga kuna veri on paks ja suitsetamine paksendab verd, siis kas mõni suits päevas on väga kahjulik ja mõjub koheselt või kuidas üldse mõjub ja kui kiiresti tromb võib tekkida ning kas paar suitsu päevas on tõesti väga valusalt kirjutada ja lõhnab uriini Suitsetamine on kahjulik igatpidi ja tõstab oluliselt nii venoosse kui arteriaalse tromboosi riski.

See on piisav argument selleks, et mitte uuesti suitsetamisega alustada. Küsimus nr 18 Olen 47a naine ja põen juba pikki aastaid reumatoidartriiti. Jaanuari lõpus oli mul vasaku säärearteri tromboos ja operatsioon. Seejärel määrati mulle raviks Trombex 75mg päevas 1 tbl. Olen seda nüüd võtnud veebruari kuust saati. Märtsis tehtud vereanalüüsis oli INR 1. Olen mures, sest perearst ei pööra sellele sugugi tähelepanu, kuna aga mu emal on ka tromboos olnud ja ta sööb Marevani, siis tema arst kogu aeg jälgib, et vereproovi näit oleks INR vanel.

Seepärast olen tõsiselt mures, kas minu arst ikka on selles osas piisavalt pädev, või peaksin siiski ise midagi valutab naha all kõhtu allosas võtma? Ma ei tea ju sellest mitte midagi. Ning raviks määratud Trombex. Selle ravimi kasutamisel ei ole INR analüüsi vaja teha, sest ravimi võtmine analüüsi väärtust kuidagi ei mõjuta. Valutab naha all kõhtu allosas Teie emale on määratud marevan antikoagulantsiis suure tõenäosusega on tegemist venoosse tromboosiga ja sel puhul kasutatakse ravidoosi kontrollimiseks INR analüüsi, mis tõepoolest peab olema vahel.

Arteriaalne ja venoosne tromboos on erinevad probleemid ja erinevad need patoloogiad ka ravitaktika ja ravipikkuse poolest. Nii et Teil ei tohiks selles osas perearstile küll mingeid etteheiteid olla. Küsimus nr 17 Tere. Salmonella on üks tuntumaid bakteriaalse toidumürgistuse põhjustajaid ja tänavuse juuni seisuga on Eestis registreeritud salmonelloosi juhtumit. Eriti ohtlik on, kui nakkuskandja töötab toitlustusasutuses ning tema kätelt satub bakter töötlemata toidule, milleks sageli on munad ja linnulihatooted või muu toores liha.

Kodus soovitab dr Jaanson pärast toore liha lõikumist kindlasti lõikelauda pesta, eriti siis, kui hakid sellel järgmiseks salatimaterjali. Düsenteeria on teine levinum bakteriaalne nakkus, mida nimetatakse ka mustade käte haiguseks. Eestis pole düsenteeriapuhanguid mitme aasta jooksul esinenud, enamasti tuuakse see haigus kaasa reisilt.

Kuidas enda eest hoolitseda? Apteegi käsimüügis on saadaval spetsiaalne segu Rehydron, milles sisalduv suhkur soodustab vee ja naatriumi imendumist sooltes ning tsitraat korrigeerib happe-aluse tasakaalu häireid.

Raskematel juhtudel aitab siiski ainult haiglaravi. Sellele võib kaasuda palavik. Ussjätkepõletikust annab märku valu paremal alakõhus, mis võib seda kohta käega katsudes suureneda. Tugev valu haarab vahel ka kogu kõhu. Parema roidekaare all või ülakõhus annab end tugevate kõhuvaludega tunda sapikivitõbi.

Valu võib kiirguda parema abaluu alla, paremasse kätte või rangluu alla. Kaasneda võivad iiveldustunne, oksendamine ja kõhulahtisus. Valuhoole võib järgneda naha, limaskestade, uriini ja väljaheite värvuse muutus. Valu tekib sageli pärast muna või rasvase toidu söömist. Tüüpilised sapikivitõve valude esilekutsujad on ðokolaad, munatoit, rasvarikkad kreemid, vahukoor, majonees, pähklid. Valu vähendavad soe kott ja vann. Raskematel juhtudel võib peitmunandilisus põhjustada ka meessuguhormoonide puudulikkuse, mille korral on vajalik hormoonasendusravi.

Peitmunandilisuse ravi on operatiivne ja selle eesmärk on tuua munand oma loomulikku asendisse munandikotis või sellele võimalikult lähedale. Ravi peaks toimuma esimese kahe eluaasta jooksul, sest mida hiljem ravi alustatakse, seda suurem on munandi kahjustus. Poisslapse vanemad peaksid kindlasti kontrollima, kas imiku mõlemad munandid on munandikotis kombeldavad.

Ka täiskasvanud mehed, kellel on peitmunandilisus, peaksid käima regulaarselt androloogilises kontrollis, et jälgida oma suguhormoonide taset ja kasvaja ennetamiseks ka munandi ehituslikke eripärasid.

Tromboosiühingu e-mail

Munandi torsioon ehk munandi pöördumine on haigus, mille käigus seemneväät pöördub ümber oma telje, põhjustades äkilise verevarustuse häire munandis ja seda ümbritsevates kudedes.

Munandi pöördumise risk on suurim varases puberteedieas vanuses 12—15 ja on tingitud munandikoti kiiretest arengulistest muutustest.

Põhjuseks on munandit munandikotis fikseerivate sidemete suhteline nõrkus või nende puudumine.

miks tsüstiit esineb sageli

Viimasel juhul võib munandi pöördumine väga harva tekkida suisa emaüsas enne sündi või ka kohe pärast sündi. Sel perioodil tekkivad munandi pöördumised ei põhjusta valu ja väljenduvad vaid munandikoti punetuse ja pingena. Puberteedieas tekkivat munandi pöördumist iseloomustavad äkiline väga tugev valu enamasti ühes munandikoti pooles, kiirelt tekkiv paistetus ja punetus.

Diagnoosi aluseks on tüüpiline kliiniline leid ja ultraheliuuringul verevoolu puudumine munandit varustavates veresoontes. Ravi on enamasti operatiivne ja peab toimuma võimalikult kiiresti pärast munandi pöördumist. Selleks et säilitada munandi töö, peaks olukorra lahendama esimese 6 tunni jooksul alates haigusnähtude tekkest.

Vastsündinuperioodil tekkinud munandi pöördumine aktiivravi ei vaja, sest enamasti on munand juba muutuste märkamise ajaks hävinud.

valutab et kirjutada urineerimise lõpus naisele

Varikotseele ehk munandikoti veenilaiandi moodustab kimp laienenud veene, mis lähtuvad munandist ja väljuvad munandikotist läbi kubemekanali kõhuõõnde. Sisuliselt on tegemist sarnase veresoonte eripäraga nagu on veenilaiendid jalgadel.

mida osta euroopas tsüstiit

Varikotseele tekib tavaliselt puberteedi ajal sünkroonis munandi arengu ja suurenemisega ning hiljem enam märkimisväärselt ei muutu. Mõnel poisil võivad munandikoti veenilaiendid välja areneda ka enne puberteeti, lapseeas. Enamasti esineb varikotseele vasaku munandi kohal või taga.

7 tarkust kõhuvalust

Harvem esineb kahepoolseid munandikoti veenilaiendeid ja hoopis harva esineb ainult parempoolset varikotseelet.

Varikotseelet jagatakse kolme kategooriasse. Kõige suurema, kolmanda astme veenilaiendi puhul on veenikomud sageli kirjeldatakse viinamarjakobarana näha läbi munandikoti naha, keskmise 2. Kõige väiksem, esimese astme veenilaiend on katsumisel tuntav vaid siis, kui tõsta kõhusisest rõhku.

Suuremad varikotseeled võivad väga harva põhjustada kerget ebamugavus- või pingetunnet munandipiirkonnas. Iseloomulik on, et see ebamugavus taandub lamavas asendis. Mõnel juhul võib varikotseele põhjustada munandi funktsiooni halvenemist ja seeläbi mõjutada mehe hilisemat viljakust. Ravi vajavad vaid selgelt munandi funktsiooni kahjustavad veenilaiendid.

Ravi on operatiivne ja selle vajaduse üle otsustamiseks tuleb teha ka hormoonuuringud ja spermaanalüüs. Hüdrotseele ehk vesimunandi puhul koguneb munandi ümber tavalisest enam vett ja munad suureneb. Arvan, et peaksite pöörduma gastroenteroloogi poole. Kas see arutelu oli kasulik?

CONFIDO MEDITSIINIKESKUS

Nõuanded teemal: Üldkirurgia Mul tekkisid valud vasakul alla kõhust mul oli pimesoole op septembris ehk mul apendiks eemaltatud ehk mis võib valu tekkitada Vastas dr Jaan Tepp Vasakul alakõhus paiknevad sigmasool, osaliselt peensool, samuti osa põiest ja kusejuha.

Kõikides nendes organites võib olla probleem, mis võib vaevusi põhjustada.

Arst eemaldas endal ise pimesoole 3

Eristamiseks vaja rohkem andmeid ja Enamasti tuleb põletikuline pimesool operatsiooni käigus eemaldada enne, kui see lõhkeb ja organismile hulgaliselt kahju tekitab. Sapikividest tekitatud valu on harilikult paremal pool roidekaare all, valu võib kiirguda ka külge ja selga. Valu võib esialgu olla väike, kuid aegamisi tugevneda.